Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η ελιά και το λάδι της.


Η ελιά φύτρωνε άγρια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από τα προϊστορικά χρόνια. Μαζί με το αμπέλι, ήταν από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος για την καθημερινή διατροφή του, στην Περσία, την Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Φοινίκη και στην συνέχεια στην Αρχαία Ελλάδα. Η Μινωική Κρήτη ήταν η πρώτη που επιδόθηκε στην συστηματική καλλιέργειά της και το εμπόριο των προϊόντων της. Η Ελλάδα σήμερα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία και την Ιταλία ενώ κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την ποιότητα. Πάνω από 80% της παραγωγής της κατατάσσεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Ελιάς στην κατηγορία του «αγνού παρθένου ελαιόλαδου». Το ίδιο δέντρο σήμερα μετά από 2500 χρόνια, στον ίδιο χώρο, μας χαρίζει γενναιόδωρα τους καρπούς του και μας καλεί να ανακαλύψουμε πάλι τις θαυματουργές του ιδιότητες

Οι φυσικές ιδιότητες του Ελαιολάδου:


Ως γνωστό, η καλή υγεία που χαρακτήριζε τους μεσογειακούς λαούς είχε ως αιτία την καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείαςπέρα από τα διατροφικά οφέλη που έχουμε όταν καταναλώνουμε ελαιόλαδο, η χρησιμοποίηση προϊόντων καθαρισμού, ομορφιάς αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων που το περιέχουν ως βάση, συντελεί στη μείωση των σύγχρονων ασθενειών που μαστίζουν τον δυτικό κόσμο, όπως η ξηροδερμία, η τριχόπτωση και οι αλλεργίες. Το ελαιόλαδο είναι το μόνο φυτικό έλαιο στην φύση που περιέχει τα πλέον υγιεινά λιπαρά σε μεγάλη αναλογία. Συγκεκριμένα, περιέχει έως και 83% μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ, πολυφαινόλες και ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, την Υδροξυτυροσόλη. Επί προσθέτως, το ελαιόλαδο έχει επί χρόνια χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σαν αντιμικροβιακό, αντιυπερτασικό, αγγειοδιασταλτικό, αντιρρευματικό, διουρητικό, αντιπυρετικό και υπογλυκαιμικό. Οι παραπάνω όμως ευεργετικές του ιδιότητες μας χαρίζονται με βασική προϋπόθεση την αγνότητά του και την αποφυγή βιομηχανικών και χημικών επεξεργασιών που είναι υπεύθυνες για την αλλαγή της μοριακής δομής του με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου. Ας μην ξεχνούμε ότι το δέρμα μας είναι το σύνορο μεταξύ του περιβάλλοντος και των εσωτερικών ιστών του ανθρώπου. Ό,τι είναι βλαβερό για το δέρμα μας αναπόφευκτα θα είναι επιβαρυντικό και για το υπόλοιπο σώμα μας, που περικλείεται από αυτό. Η καθημερινή υγιεινή μας δεν θα πρέπει να λειτουργεί αντίστροφα καταστρέφοντας την φυσική υγρασία κκαι λίπανση των ιστών του αλλά να την ενισχύει, πράγμα που το ελαιόλαδο επιτυγχάνει χάρη στα πλούσια συστατικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου