Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι το σαπούνι?



 Το σαπούνι είναι μια μορφή άλατος μαζί με νεράκι που σιγά σιγά εξατμίζεται και μας δίνει το χρήσιμο αυτό προϊόν.

Το λάδι της ελιάς, όπως και όλα τα φυτικά λάδια, ακόμα και τα ζωικά λίπη, είναι στην ουσία ένα λιπαρό οξύ. Όλα τα λιπαρά δημιουργούνται από τριγλυκερίδια που αν μπορούσαμε να τα φανταστούμε παραστατικά θα βλέπαμε μια αλυσίδα μορίων σαν ένα μεγάλο «Ε». Η κάθετη γραμμούλα του «Ε» είναι μόριο γλυκερίνης και οι τρείς οριζόντιες γραμμούλες λιπαρά οξέα. Τα οξέα αυτά είναι ο λόγος που όταν αντιδρούν με μια ισχυρή βάση, ( ΚΟΗ = καυστικό Κάλι ή ΝαΟΗ= Σόδα καυστική ) διαλυμένη μέσα σε νερό, δημιουργούν το άλας που βαπτίσαμε σαπούνι. Ταυτόχρονα παράγεται σαν υποπροϊόν η φυσική γλυκερίνη, ένα μοναδικό καλλυντικό προϊόν, φάρμακο στην ουσία για το σώμα μας.

Η βιομηχανική παραγωγή όμως, βασισμένη στη θερμή μέθοδο, αφαιρεί την φυσική γλυκερίνη στην προσπάθεια να καθαρίσει τα πάσης φύσεως φυτικά ή ζωικά λιπαρά με την προσθήκη αλατιού κατά το βράσιμο της σαπουνόμαζας, προσθέτοντας βέβαια μετά συνθετικά χημικά για τον χρωματισμό, την μυρωδιά και την συντήρηση του σαπουνιού.


Το χειροποίητο σαπούνι, που παράγεται με την κρύα μέθοδο, χρησιμοποιώντας αγνό λάδι ελιάς με σόδα, περιέχει όλη την φυσική γλυκερίνη που το κάνει άριστο ενυδατικό για το δέρμα και υγιεινό για τον οργανισμό.


Το μυστικό ενός καλού χειροποίητου σαπουνιού είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, η καθαρότητα του νερού που διαλύουμε την σόδα, η σωστή αναλογία λαδιού-σόδας και η ομοιογενής χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι με μηδενικά ελεύθερα αλκάλια ( δεν ερεθίζει το σώμα ) και ένα ΡΗ από 7 έως 8 για ιδανική καθαριότητα και απολύμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου